Κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο της Βόρειας Ελλάδας

Κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο της Βόρειας Ελλάδας

Προς Υπουργούς:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

- Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Θύμα της κρίσης και της δυσμενούς οικονομικής περιόδου έχει πέσει και ο κατασκευαστικός τομέας της χώρας μας. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία, που αφορούν στις κατασκευαστικές εταιρείες στη Βόρεια Ελλάδα. Η βαθιά κρίση είναι τόσο εμφανής, σε σημείο που πολλές επιχειρήσεις έχουν οδηγηθεί σε λουκέτο, οδηγώντας στην ανεργία πλήθος ατόμων, που απασχολούνταν σε αυτές. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συνεχώς δέχεται περικοπές, οι ιδιωτικές κατασκευές μειώνονται δραματικά και δεκάδες επαγγέλματα που συνδέονται και εξαρτώνται από την οικοδομική δραστηριότητα έχουν πέσει σε μαρασμό.

Ταυτόχρονα, οι υποχρεώσεις πολλών κατασκευαστικών εταιρειών είναι σε εκκρεμότητα, καθώς πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία παραμένουν ανενεργά. Δημοπρατήσεις νέων έργων δεν υπάρχουν και οι εκτελούμενες εργασίες πληρώνονται έπειτα από μεγάλες καθυστερήσεις, τόσο από φορείς του δημοσίου τομέα, όσο και από την αυτοδιοίκηση. Η κατάσταση αυτή πλήττει ανεπανόρθωτα την τοπική οικονομία, πλήττει την κατασκευαστική δραστηριότητα και γενικότερα αποτελεί εμπόδιο στην ανόρθωση της εθνικής μας οικονομίας. Οι πρωτοβουλίες, που οφείλουν να λάβουν τα συναρμόδια Υπουργεία κρίνονται ως επιβεβλημένες, έτσι ώστε να δοθεί ανάσα στην ασφυξία των κατασκευαστικών εταιρειών.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα και ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να λάβουν τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να στηριχθεί ο κλάδος των κατασκευαστικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα;